In mei 2005 ontdekte de jonge Duitse musicoloog Michael Maul in een verjaardagsgedicht voor Hertog Wilhelm Ernst von Sachsen Weimar een tot dan toe onbekend werk van Johann Sebastian Bach, de aria 'Alles mit Gott und nichts Ohn' Ihn' uit 1713. Pianist Polo de Haas nam het initiatief voor een integrale uitvoering van deze muziek in samenwerking met sopraan Claron McFadden.In juli reisde hij met Claron McFadden naar het Bach Archief in Leipzig waar de eerste bladzijden van deze door Bach met de ganzenveer geschreven partituur werd uitgevoerd. Nova wijdde er een reportage aan die op 30 juli is uitgezonden. Deze reportage is online te bekijken wanneer u de website www.novatv.nl bezoekt en als trefwoord bach invoert.
Op zaterdag 1 oktober presenteerde Polo de Haas de eerste volledige uitvoering van deze Aria die bestaat uit twaalf strofen in aanwezigheid van de vinder, Michael Maul.
Maul hield ook een inleiding bij dit concert. Tijdens dit eerste concert in de twaalfde Polo de Haas Serie exposeerde het Amsterdams Marionetten Theater en voor de pauze was er een Mozartprogramma. Traditiegetrouw werd de serie geopend met een Sonate van Domenico Scarlatti door Polo de Haas.

Programma:
Polo de Haas, piano en klavecimbel
Claron McFadden, sopraan
Taco Kooistra, cello en zingende zaag
Alida Schat, viool
Foskien Kooistra, viool
Örzse Adam, altviool

D. Scarlatti Sonate in E gr.t.
W.A. Mozart Zwölf Variationen über

‘Ah vous dirais-je Maman’

Sonate nr 9 in A kl.t. KV 310
Allegro maestoso
Andante cantabile con espressione
Presto

Drie liederen
voor sopraan en piano
Der Zauberer KV 472
Abendempfindung an Laura KV 523
Ah! Spiegarti, oh Dio KV 178


Das Veilchen KV 476
voor zingende zaag en piano

Nun, liebes Weibchen KV 592 a
voor sopraan, zaag en piano

PAUZE

Gelegenheid om de expositie van het Amsterdams Marionetten Theater bekijken. Het Marionetten Theater voert opera’s uit met marionetten zoals dat in de 18e eeuw gebruikelijk was.
Amsterdams MarionettenTheater
Nieuwe Jonkerstraat 8 1011 C M Amsterdam
Telefoon: 020 – 620 80 27

J.S. BACH Alles mit Gott und nichts Ohn’ Ihn

Aria voor sopraan, twee violen, altviool
en continuo BWV 1127

Inleiding door Michael Maul

Integrale uitvoering Aria

De Stichting Roer stelt een deel van de opbrengst van dit concert beschikbaar aan de Hertogin Anna Amalia Bibliothek in Weimar en het Bach Onderzoek in Leipzig. De Bibliotheek
werd in 2004 getroffen door een enorme brand waarbij tienduizenden boeken zijn verwoest en beschadigd.
 

 
( www.bach-leipzig.de )